afbeelding 14 tips om voedselveilig te kokerellen
16/11/2018

14 tips om voedselveilig te kokerellen

Het is zover! Je bent aangemeld als HomeChef bij Klaar is Kees. Toch willen we je vragen om onderstaande tips omtrent voedselveiligheid even door te nemen alvorens je de schort voorbindt en de pot op het vuur zet. Bij Klaar is Kees geloven we dat onze HomeChefs in enkele eenvoudige stappen toch een voedselveilige kookomgeving kunnen creëren. 

  1. Vervoer je ingrediënten op een koele manier en breng ze zo snel mogelijk naar huis
  2. Draag een schort en bind je lange haren samen
  3. Was je handen altijd met zeep en verwijder elk juweel om je vingers en polsen
  4. Hou je huisdier uit je keuken wanneer je kookt voor Klaar is Kees
  5. Werk met proper en afwasbaar materiaal. Zo gebruik je beter een kunststof plank en geen houten snijplank
  6. Gebruik altijd propere handdoeken
  7. Hou je keuken rein met een correct poetsmiddel specifiek voor keukens
  8. Ook het plafond en de muren van je keuken dienen gereinigd te worden
  9. Besteed speciale aandacht aan hoekjes en gleuven waar vuil zich snel kan ophopen
  10. Je materiaal dient eveneens regelmatig schoon gemaakt te worden met heet water en detergent
  11. Voorzie een apart schap in jouw koelkast voor de ingrediënten waarmee je kookt voor Klaar is Kees
  12. Controleer ook steeds de vervaldatum van jouw ingrediënten
  13. Bewaar de kassatickets van de winkel van jouw Klaar is Kees ingrediënten minstens 7 dagen
  14. Let op de allergenen in jouw maaltijd 
  15. Hanteer de volgende correcte temperaturen. Hiervoor leg je best een thermometer in je koelkast en diepvriezer
  • De koelkast staat tussen 4°C - 7°C
  • De diepvries staat op -18°C
  • Koude maaltijden moeten bewaard worden onder 7°C
  • Warme maaltijden moeten bewaard worden boven 65°C
  • Een friteuse mag nooit boven 175°C staan
  1. De olie in je friteuse vervang je best na 10 bakbeurten
  2. Voorkom contact tussen gekookt en rauw eten
  3. Zorg er eveneens voor dat rauw vlees, rauwe vis en groenten niet met elkaar in aanraking komen. Hiervoor gebruik je best aparte snijplanken. In restaurants doen ze het gewoonlijk zo:
  • Groente en fruit: een groene plank
  • Vis, schaal- en schelpdieren: een blauwe plank
  • Rauw vlees: een rode plank
  • Kip en ander gevogelte: een gele plank
  • Gebraden vlees en worst: een bruine plank
  • Voor andere producten zoals brood en kaas, gebruik je een witte plank
  1. Zorg eventueel voor een handig bakje of een zakje om de maaltijden aan je klanten mee te geven

Ziezo! Met deze 14 tips ben je helemaal klaar om aan het koken te gaan. Succes!

Onderstaande blogs interesseren jou misschien ook?

Zoek je -specialist

Bijverdienen in ''?

Registreer jezelf als

Registreer je nu