afbeelding Tips om je huishouden beter te organiseren!
07/06/2018

Tips om je huishouden beter te organiseren!

Zo organiseer ik mijn huishouden!

1) Laat je kinderen meehelpen

Laat jouw kinderen op jonge leeftijd meehelpen in het huishouden. Het zal misschien allemaal niet zo snel gaan, maar jong geleerd is oud gedaan! 

2) Maak een schoonmaakschema

Geen fan van schoonmaken en huishoudelijk werk? Dan kan een schema voor de schoonmaak helpen!
Brainstorm even over de wekelijkse taakjes en verdeel ze per dag. Zo zijn alle dagen overzichtelijk en hoef je die ene vrije dag niet op te offeren aan het huishouden.
Heb je oudere kinderen? Dan kunnen zij prima deelnemen aan het schoonmaakschema. Elk een klein taakje per week. 

3) Werk elke dag een beetje was weg

Probeer elke avond een was in te steken, zo voorkom je dat je wasmand gaat uitpuilen. Wat droog is, vouw je onmiddellijk op.

4) Hergebruik handdoeken

Gooi niet telkens na een wasbeurt (tanden poetsen, douchen, in bad gaan) je handdoek in de was. Probeer minimaal drie dagen met je handdoek te doen. Je komt proper onder de douche uit dus waarom zou je dan elke keer opnieuw een propere handdoek nemen?
De natte handdoeken hang je over een rek, zodat ze goed kunnen drogen en ze de volgende dag klaar zijn voor gebruik.

5) Bijhouden is de kunst

Probeer om de dag te stofzuigen en ga af en toe met een doekje over de wc. Zo voorkom je veel poetswerk!

6) Sorteren

Als je goed kan sorteren, bespaart het je een hoop tijd. Zorg ervoor dat de kinderen hun speelgoed per soort sorteren in verschillende bakken. Je kinderen kunnen op deze manier prima zelf opruimen.

Extra tip: Sorteer op voorhand je was (bijvoorbeeld witte was in een witte wasmand, gekleurde was in de blauwe wasmand en donkere was in de zwarte wasmand). Zo wordt tip 3 'werk elke dag een beetje was weg' makkelijker.

7) Zorg voor een lege tafel en aanrecht

Veel rommel geeft je een onrustig gevoel! Zorg ervoor dat je tafel en aanrecht altijd leeg en schoon zijn. Vaak geldt de regel: hoe meer troep er ligt, hoe meer troep erbij komt.

8) Maak elke ochtend een rondje door het huis

Maak een toer door je huis en gooi rondslingerende was in de wasmand, laad de vaatwasser in, maak de bedden op, zorg ervoor dat de handdoeken netjes opgehangen zijn en pyjama's op de goede plek liggen. Als alles op zijn eigen plek ligt, kan je de dag met een schone lei beginnen.

9) Kleine rommeltjes

Speelgoedjes die door de kamer slingeren ogen niet alleen slordig, maar zijn heel pijnlijk als je bovenop ze gaat staan. Zijn de kinderen uitgespeeld? Laat ze dan even opruimen. Vind je ergens jassen op de grond of staan er schoenen in het midden van de living? Leg ze meteen op de correcte plaats. Je krijgt een opgeruimd gevoel als alles op de juiste plek ligt of hangt.

 

Andere blogartikelen:

Zoek je Huishoudhulp-specialist

Wil je bijverdienen als huishoudhulp?

Registreer jezelf als huishoudhulp

Registreer je nu
14
Openstaande klussen
7
Afgewerkte klussen